Pierś kacza z kością z jabłkami

Pierś kacza z kością z jabłkami

  • 03:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 podwójna pierś z kaczki z kością
    • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    • 3 twarde soczyste jabłka
    • sok z 1/2 cytryny
    • 150 g masła
    • świeży majeranek
    • 1 łyżeczka cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do 220°C. Pierś z kaczki dokładnie natrzyj solą i pieprzem. Następnie mięso przełóż do nasmarowanej tłuszczem brytfanki i zalej winem. Piecz, aż kaczka stanie się miękka – ok. 3 godzin.  Po tym czasie pierś wyjmij z naczynia, a sos, który powstał w wyniku pieczenia, odtłuść i zredukuj na patelni (jeśli jest go za dużo).

Jabłka pokrój w ćwiartki, włóż do brytfanny i skrop sokiem z cytryny, następnie obłóż masłem, dopraw solą, pieprzem i posłodź. Owoce zapiekaj ok. 10 minut w temp. 190°C bez przykrycia.

Pierś na jabłkach podawaj z sosem i przybraną świeżym majerankiem.


Komentarze