Pierś w ananasach

Pierś w ananasach

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 podwójna pierś
    • 1 spora cebula
    • 1 puszka ananasów w syropie
    • 1 łyżka papryki słodkiej sproszkowanej
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • olej do smażenia, łyżka mąki (ale można i bez niej)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pierś oczyścić, pokroić na kawałeczki (ja robię w płaskie kwadraty). Mięso posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnka a na pozostałym tłuszczu (jeśli jest go dużo, to trochę odlać) zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula będzie miękka, wsypać łyżeczkę papryki słodkiej i 1-2 łyżki koncentratu. Przemieszać i zalać odrobiną syropu z ananasów (albo wodą).

Przelać do garnka z mięsem, dodać ok. 1/2 puszki ananasów pokrojonych na cząstki i dolać tyle wody, aby zakryła mięso.

Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając ok. 20–30 minut. Jeśli trzeba, należy uzupełniać wodę! Doprawić do smaku i podawać z ryżem i surówką. Smacznego.


Komentarze