Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • sos Tesco finest* z czerwonej porzeczki z Porto
    • filet z piersi indyka - ok. 1 kg
    • 30 g sera gorgonzola
    • 20 g sera grana padano
    • świeży tymianek
    • 1/2 kg brukselki
    • 1/2 kg dyni hokkaido
    • 200 g kaszy bulgur
    • kilka orzechów pekan
    • suszone płatki chili
    • 1/2 łyżeczki sumaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
    • natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Czy tego chcemy, czy nie, nastała jesień. Nastał sezon na dynię i comfort food'owe jedzenie – które będzie nas rozgrzewać w chłodne dni. Dziś proponujemy Wam pieczonego indyka faszerowanego serami, chili i tymiankiem, w czasie pieczenia indyka, upiekliśmy też warzywa – dynię i brukselkę, a do nich na koniec dodaliśmy posiekane orzechy pekan. W połączeniu z kaszą bulgur otrzymacie pełnowartościowe danie, które rozgrzeje Was aromatem i pełnią jesiennych smaków.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Mięso będzie prezentowało się ładniej, jeśli sos polejemy na jedną stronę mięsa, a nie po całości.
  • Moglibyśmy mięso upiec bez zwijania, ale dokładnie zwinięte prezentuje się ładniej i utrzymuje zgrabny kształt. Tak przygotowane mięso można podać w całości na stół i je tam pokroić.
  • Łączmy warzywa kolorystycznie – pomarańcz dyni pięknie wygląda z zieloną brukselką, i dbajmy o ich kształt – warto wybrać brukselki o różnej wielkości – malutkie, które upieczemy w całości i trochę większe, które przepołowimy. Będzie to ciekawiej wyglądać na talerzu.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Brukselkę obierz z wierzchnich liści, duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój dynię na podłużne kawałki.

2

W małej miseczce wymieszaj ze sobą kmin, sumak, kolendrę i płatki chili, dodaj odrobinę oliwy. Brukselkę i dynię umieść w misce następnie dodaj przygotowaną marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do metalowej foremki.

3

Filet z indyka oczyść, umyj i osusz. Rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa, możesz też rozbić go trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu połóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, starty ser grana padano i pieprz. Następnie dokładnie zwiń filet dobrze dociskając, tak zrolowane mięso zwiąż bawełnianym sznurkiem, pamiętając, aby podwinąć końce rolady.

4

Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez ok. 70 minut. Po około 40 minutach pieczenia włóż do piekarnika brytfankę z warzywami – na 5 minut przed ich wyciągnięciem polej warzywa syropem klonowym.

5

Gdy mięso będzie już upieczone, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw na ok. 15 minut przykryte folią aluminiową. Po tym czasie mięso pokrój w plastry. Kaszę bulgur gotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i gdy już będzie gotowa, nałóż ją na talerz. Przełóż mięso i pieczone warzywa, posyp danie posiekanymi orzechami pekan. Plastry mięsa połóż na talerzu i polej sosem. Całość udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze