Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • sos Tesco finest* z czerwonej porzeczki z Porto
    • filet z piersi indyka - ok. 1 kg
    • 30 g sera gorgonzola
    • 20 g sera grana padano
    • świeży tymianek
    • 1/2 kg brukselki
    • 1/2 kg dyni hokkaido
    • 200 g kaszy bulgur
    • kilka orzechów pekan
    • suszone płatki chili
    • 1/2 łyżeczki sumaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
    • natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Czy tego chcemy, czy nie, nastała jesień. Nastał sezon na dynię i comfort food'owe jedzenie – które będzie nas rozgrzewać w chłodne dni. Dziś proponujemy Wam pieczonego indyka faszerowanego serami, chili i tymiankiem, w czasie pieczenia indyka, upiekliśmy też warzywa – dynię i brukselkę, a do nich na koniec dodaliśmy posiekane orzechy pekan. W połączeniu z kaszą bulgur otrzymacie pełnowartościowe danie, które rozgrzeje Was aromatem i pełnią jesiennych smaków.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Mięso będzie prezentowało się ładniej, jeśli sos polejemy na jedną stronę mięsa, a nie po całości.
  • Moglibyśmy mięso upiec bez zwijania, ale dokładnie zwinięte prezentuje się ładniej i utrzymuje zgrabny kształt. Tak przygotowane mięso można podać w całości na stół i je tam pokroić.
  • Łączmy warzywa kolorystycznie – pomarańcz dyni pięknie wygląda z zieloną brukselką, i dbajmy o ich kształt – warto wybrać brukselki o różnej wielkości – malutkie, które upieczemy w całości i trochę większe, które przepołowimy. Będzie to ciekawiej wyglądać na talerzu.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Brukselkę obierz z wierzchnich liści, duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój dynię na podłużne kawałki.

2

W małej miseczce wymieszaj ze sobą kmin, sumak, kolendrę i płatki chili, dodaj odrobinę oliwy. Brukselkę i dynię umieść w misce następnie dodaj przygotowaną marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do metalowej foremki.

3

Filet z indyka oczyść, umyj i osusz. Rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa, możesz też rozbić go trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu połóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, starty ser grana padano i pieprz. Następnie dokładnie zwiń filet dobrze dociskając, tak zrolowane mięso zwiąż bawełnianym sznurkiem, pamiętając, aby podwinąć końce rolady.

4

Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez ok. 70 minut. Po około 40 minutach pieczenia włóż do piekarnika brytfankę z warzywami – na 5 minut przed ich wyciągnięciem polej warzywa syropem klonowym.

5

Gdy mięso będzie już upieczone, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw na ok. 15 minut przykryte folią aluminiową. Po tym czasie mięso pokrój w plastry. Kaszę bulgur gotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i gdy już będzie gotowa, nałóż ją na talerz. Przełóż mięso i pieczone warzywa, posyp danie posiekanymi orzechami pekan. Plastry mięsa połóż na talerzu i polej sosem. Całość udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze

  • 2016-10-12 Just a SALAD

    Danie podałabym na podłużnym, szarym, kamieniu podgrzanym wcześniej w piekarniku. Po dłuższej przekątnej ułożyłabym kaszę, a na niej krążki mięsa, które delikatnie nachodziłyby na siebie. Mięso delikatnie polałabym sosem (przez środek). W jednym rogu znalazłyby się brukselki – wybrałabym większe główki i poprzekrawała na połówki, po przeciwległej stronie znalazłyby się podłużne kawałki dyni. Warzywa posypałabym posiekanymi pieczonymi kasztanami, a zamiast pietruszki wykorzystałabym do dekoracji gałązki tymianku. Dodatkowo oprószyłabym warzywa serem grana padano starym na tarce o małych oczkach. Kamień ułożyłabym na nonszalancko wyłożonej czarnej, bawełnianej serwecie. Biesiada toczyłaby się przy ciemnym drewnianym stole. Stół ozdobiłabym kasztanami zebranymi w pobliskim parku i lekko wyschniętymi złotymi liśćmi. Po obu stronach kamienia znalazłyby się dwa mosiężne świeczniki z długimi złotymi świecami. Kolacja spożywana byłaby na kwadratowych kamiennych talerzach przyozdobionych gałązką tymianku, które ułożone zostałyby na złotych podkładkach, na których leżałyby srebrne matowe sztućce przewiązane czarną wstążeczką.

    Ciekawym rozwiązaniem mogłoby również być zapieczenie ugotowanej kaszy bulgur w roladzie, bądź zmieszanie jej z wrzywami (osobno z dynią i osobno z brukselką). Innowacja ta nie wpłynęłaby jednak na wyżej opisany sposób podania całości.

  • 2016-10-10 RyszardS

    Danie w sam raz na jesienny niedzielny, który obiad zaserwowałbym rodzinie na mojej działce, na drewnianym stole stojącym pod kolorowymi drzewami. Stół nakryłbym płóciennym obrusem i ustawiłbym na nim brązowe talerze. Na każdym talerzu czerwono-pomarańczowa serwetka, a na niej sztućce. W centralnym miejscu mięso ułożone na surowej dębowej desce i warzywa z kaszą w wydrążonej upieczonej dyni. W związku z tym, że posiłek serwowałbym na podwórku, to zaproponowałbym do niego ciepłego grzańca z plasterkami cytryny, pomarańczy i goździkami, podanego w kamiennych brązowych kuflach.

  • 2016-10-07 ela18

    Widzę to tak: Stół nakryty białym wykrochmalonym obrusem. Na nim elegancki błyszczący srebrny półmisek z pieczenią w otoczeniu warzyw. W tle światło świec umieszczonych na srebrnym wysokim świeczniku, dwa nakrycia - białe porcelanowe talerze ze srebrnym brzegiem i srebrne sztućce oraz kryształowa karafka z winem i biała porcelanowa sosjerka z sosem. Przy każdym talerzu fantazyjnie złożone seledynowe serwetki korespondujące z zieloną brukselką i kryształowe kieliszki do wina. Stół ozdobiłabym dekoracją z czerwonej jarzębiny i kasztanów. Dodatkowo do warzyw dodałabym jeszcze prażone pestki dyni oraz słonecznika.

  • 2016-10-06 Anula Wawrzyniak

    Jak bym podała takie cudo?
    Nie tyle jak, a gdzie! To danie aż prosi się o proste drewniane talerze, grubo ciosaną ławę i las dookoła. Myślę, że smakowałoby doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, polane sosem (sos można przetransportować w termosie), podczas ostatniego jesiennego pikniku. A może potraktować ową pierś z indyka jako składnik kanapki z pieczonymi warzywami w charakterze dodatku? :)

    Stawiam na prostotę i na wyprawę w nieznane - do lasu, na jesienny spacer i w krainę nowych smaków! :) Warto zabrać ze sobą taką "wałówkę"! :)

  • 2016-10-06 Małgorzata Piotrowicz

    Mięso podane na podłużnym półmisku, a kasze i pieczone warzywa na mniejszych półmiskach, coś w rodzaju kwiatu - duży półmisek jako łodyga, a małe półmiski jako kwiat lub ta sama kompozycja na jednym półmisku - warzywa i kasza jako środek kwiatu, a dookoła kawałki mięsa polane sosem. Na dole dodatkowo "trawa" z zielonych warzyw :)

  • 2016-10-06 Bartoli

    Mięso położyłbym na drewnianej desce i ukroiłbym kilka plastrów, zaś kaszę wraz z warzywami umieściłbym w żeliwnym czerwonym kociołku tuż obok deski z mięsem. Kociołek postawiłbym na ciemnej brązowej serwetce. Obok drewniana łyżka i kilka rzuconych orzechów. W tle ogień rozpalony w kominku, szklana butelka z oliwą, butelka czerwonego wina, młynek do mielenia pieprzu, kilka papryczek chili i trochę rozsypanych ziaren pieprzu. Do warzyw dodatkowo zaproponowałbym trochę fasolki szparagowej i czerwonej papryki, które wspaniale komponowałyby się z dynią i brukselką i dodały jeszcze więcej kolorów do tego jesiennego dania.

  • 2016-10-06 Sławomir Wójcik

    To danie wyobrazam sobie podane na tarasie w wiejskiej scenerii. Drewniany stary stół obok którego ustawiono duże dynie. N a środku stołu w plaskim koszyku wikilinowym stoi gliniane naczynie do zapiekania z upieczonym filetem. Obok w drugim mamy podane warzywa. Na srodku stoi doniczka z tymiankiem i karafka z jarzębinową nalewką. Talerze ułożone na kupce czekaja na biesiadników

  • 2016-10-06 Katarzyna

    Podała bym gorące na żeliwnej patelni, ustawionej na desce , obok dwie malutkie żółte dynie .

  • 2016-10-06 aga3103

    Pyszne jesienne danie, przywołuje mi na myśl kolorowe liście, kasztany w parku i ciepło świec w chłodny wieczór, dlatego od razu widzę drewniany stół nakryty pomarańczową serwetą, która nawiązuje do królowej jesieni – dyni. Mięso pokrojone w plastry ułożyłabym na czarnym prostokątnym półmisku , wzdłuż mięsa z jednej strony ułożyłabym warzywa, a z drugiej kaszę. Obok beżowa płócienna serwetka, a na niej sztućce. W tle kawałek dyni, kilka papryczek chili, kilka gałązek świeżego tymianku, brązowy wazon z kolorowymi liśćmi oraz gruba zapalona świeca. Przy talerzu postawiłabym jeszcze ludzika z kasztanów i zapałek (takiego jak robiło się kiedyś w przedszkolu :)

  • 2016-10-06 Magdalena Mogilnicka

    To danie w 100% kojarzy się z jesienią. Zaserwowałabym je na drewnianym stole przykrytym bieżnikiem z naturalnego materiału. Na środku stołu ułożyłabym rzeczy kojarzące się z jesienią, dynie, kolorowe liście, kasztany, zapaliłabym dużo świeczek. Każdy talerz postawiłabym na podkładce wykonanej z drewna. To byłaby naprawdę jesienna uczta!