Pierś z indyka zapiekana z brzoskwiniami i serem pleśniowym

Pierś z indyka zapiekana z brzoskwiniami i serem pleśniowym

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 60 dag filetu z piersi indyka
    • 2 brzoskwinie (zamienne z 4 połówkami brzoskwiń z puszki)
    • 10 dag sera pleśniowego
    • sok i skórka otarta z cytryny
    • pół szklanki soku pomarańczowego
    • 3 - 4 łyżki oliwy
    • 2 łyżki dżemu morelowego
    • kilka kropli tabasco
    • sól, pieprz kajeński
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny i skórką cytrynową, dżemem morelowym oraz oliwą. Doprawić tabasco, solą i pieprzem kajeńskim. Mięso zalać marynatą, włożyć do lodówki na około 2 godziny. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki brzoskwiń pokroić na cząstki. Plastry mięsa wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfance i polać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°. Piec mięso przez 10 minut z jednej strony. Filety odwrócić i obłożyć cząstkami brzoskwiń. Brzoskwinie przykryć plasterkami sera pleśniowego. Piec przez kolejne 10 minut. Smacznego!


Komentarze