Pierś z kurczaka na ostro z sosem z marakui i mango

Pierś z kurczaka na ostro z sosem z marakui i mango

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 2 marakuje
    • 1 dojrzałe mango
    • sok z 1/2 limonki
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: płatki chilli, sól, mielony imbir, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Nagrzej piekarnik do temp. 180°. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, umyj filet z kurczaka, przekrój na dwie połówki i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj mięso solą i odrobiną chilli. Podsmaż do lekkiego zrumienienia na oliwie. Podsmażone mięso włóż do naczynia żaroodpornego.

Obierz ze skórki mango, odetnij miąższ od pestki i pokrój na kawałki. Połowę kawałków mango poprósz chilli i ułóż przy mięsie w naczyniu żaroodpornym. Całość, nie przykrywając, wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 min. Pozostałe kawałki mango zmiksuj i wlej do małego garnka. Marakuje przetnij na pół i wyciągnij miąższ na sitko. Przetrzyj prosto do garnka ze zmiksowanym mango. Wlej sok z limonki. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 1/4 szklanki wody. Sos podgrzej, dopraw chilli, solą, mielonym imbirem i cukrem. Dodaj rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i zagotuj.


Komentarze