Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​2 pojedyncze filety z kurczaka
    • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 275 g)
    • 4 duże plastry sera żółtego
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól, pieprz, ostra mielona papryka, kilka ziarenek kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz, umyj i posiekaj w cieniutkie plasterki. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odkrój błony i chrząstki. Mięso natrzyj solą, pieprzem i mieloną papryką. Płat ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków zrób po 7 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ułóż filety z kurczaka, na wierzchu ułóż plastry cebuli i przykryj plastrami żółtego sera.

Zapleć ciasto przekładając je na zmianę – prawy, lewy, prawy, lewy, itd. Pomiędzy paskami pozostaw niewielkie szczeliny, aby mięso podczas pieczenia mogło ładnie się upiec, a soki odparować.

Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp z wierzchu przez sitko słodką papryką, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 30 minut. Upieczone piersi przekrój w poprzek na połowy, podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z kiełkami i sosem czosnkowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze