Pierś z kurczaka w indyjskim sosie

Pierś z kurczaka w indyjskim sosie

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg filetów z kurczaka
    • 150 g ryżu
    • 6 cm imbiru świeżego nieobranego
    • 2 marchewki
    • 2 starte łodyżki selera naciowego
    • 270 ml kefiru
    • 1 łyżeczka kminku mielonego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczka chilli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 60 g brązowego cukru
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1/2 szkl. soku z ananasa
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 2 łyżki oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę obierz, pokój w cienkie plasterki. Selera umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Imbir zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Na maśle usmaż masalę: podsmaż kminek, dodaj starty imbir, chilli. Następnie po chwili dodaj pieprz i smaż chwilkę. Dodaj brązowy cukier, sok z ananasa, plasterki marchewki, selera, paprykę słodką, kolendrę i smaż aż warzywa staną się miękkie (ok. 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu). Następnie dodaj kefir i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż całość zgęstnieje.

Kurczaka wypłucz pod wodą, osusz, natrzyj solą, pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na 2 łyżkach oleju na rumiano. Następnie przełóż kurczaka do sosu i podgrzej ok. 5 minut. Podawaj z ryżem lub chlebem indyjskim.


Komentarze