Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 4 filety z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 i 1/2 cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1 gałązka oregano
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z kurczaka przełożyć do płytkiego naczynia. Jedną cytrynę przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie wymieszać go z 2 łyżkami oliwy i miodem. Połowę listków oregano, sól i pieprz dodać do marynaty, wymieszać. Polać piersi z kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut.

Pozostałą połowę cytryny pokroić na cienkie plasterki i odłożyć.

Filety posmarować oliwą i grillować przez ok. 15 minut. Następnie owinąć folią aluminiową i odłożyć. Marynatę wlać do pojemnika z tłuszczem, wszystko umieścić w garnku i zagotować. Dodać 2 kawałki cytryny i oregano, gotować jeszcze 5 minut. Filety polać sosem cytrynowym, podawać.


Komentarze