Piersi kurczaka w orzechowej panierce

Piersi kurczaka w orzechowej panierce

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 piersi z kurczaka
    • 1 jajko
    • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • olej roślinny do smażenia

    Sos:

    • 1/3 szklanki białego wina
    • 1 łyżka drobno posiekanej cebulki
    • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
    • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu
    • 2 łyżeczki miodu
    • 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przyrządzić sos z granatów. Do rondelka wlać wino i dodać cebulkę, dusić na wolnym ogniu, aż większość płynu wyparuje. Wlać bulion z kurczaka, sok z granatu i gotować przez około 5 minut, aż sos się obniży o połowę. Dodać miód i gotować aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ziarnami granatu i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pierś kurczaka przekroić w poprzek i rozbić na filety o grubości około 0,5 cm. Oprószyć solą, obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Smażyć piersi przez 3-4 minuty z każdej strony aż przybiorą złoty kolor. Podawać z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze