Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-szampańskim

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-szampańskim

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 443 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 piersi z kaczki
    • 200 ml białego wytrawnego
    • wina musującego
    • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    • skórka z połowy pomarańczy
    • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • sól
    • świeżo mielony kolorowy pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na piersiach nacinamy skórę na krzyż, nacieramy mięso solą i kolorowym pieprzem.

2

Kładziemy piersi na rozgrzanej patelni skórą do dołu, rumienimy na mocnym ogniu z obu stron.

3

Odlewamy z patelni wytopiony tłuszcz, wlewamy wino.

4

Gdy prawie całe wino odparuje, wlewamy świeżo wyciśnięty, przecedzony przez drobne sitko sok pomarańczowy i dodajemy pokrojoną w paseczki skórkę pomarańczową, skrupulatnie pozbawioną białych części i z pomarańczy wcześniej dokładnie wyszorowanej.

5

Gotujemy, aż mniej więcej połowa sosu odparuje (mięso powinno pozostać różowe w środku), zdejmujemy piersi z patelni i odkładamy na deskę, do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy, by sos zgęstniał, doprawiając go do smaku solą i pieprzem, pierś kroimy w plasterki w poprzek włókien, podajemy na sosie.


Komentarze