Piersi z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 piersi z kurczaka
    • 6–8 pomidorków koktajlowych
    • paczka świeżego szpinaku ok. 500 g
    • 1 duża cebula
    • 4 serki trójkąciki śmietankowe lub dla ostrzejszego smaku gouda, edam lub 1 duża kostka serka topionego
    • sól
    • pieprz
    • słodka i ostra papryka
    • oliwa do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak płuczemy i odcinamy ogonki. Zostawiamy do wyschnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w duże kostki lub paski (według uznania), przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu.

Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy szczyptą cukru (uzyskujemy złoty kolor i delikatny smak), kolejno dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i mięso. Dodajemy troszkę wody i wszystko razem dusimy ok. 10 min.

Po upływie tego czasu dodajemy szpinak i dusimy, aż zmniejszy swą objętość. Na samym końcu dodajemy serki, aby uzyskać sos.


Komentarze