Kanapki z pastą z fasoli i awokado

Kanapki z pastą z fasoli i awokado

  • 00:40
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 18 kromek tostowego chleba
    • 1 awokado
    • 2 łyżeczki soku z limonki
    • 150 g kremowego twarożku
    • 250 g fasoli z puszki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka harrisy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Czasami trudno się zdecydować, z czym zjeść kanapkę. W trakcie szalonej herbatki nawet na to znajdzie się rozwiązanie – nie trzeba decydować! Wystarczy zrobić piętrowe kanapki, gdzie każde piętro posmarowane będzie inną pastą. W tym wypadku – pastą z białej fasoli oraz pastą z awokado!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Awokado pozbawiamy pestki. Miąższ przekładamy do malaksera. Dodajemy sok z limonki i twarożek. Miksujemy, aż pasta nabierze jednolitej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy i przekładamy do malaksera. Dodajemy czosnek, harrisę i sok z cytryny i miksujemy na gładką pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6 kromek chleba smarujemy pastą z awokado. Przykrywamy kolejnymi kromkami, które smarujemy pastą z fasoli. Pozostałe 6 kromek chleba układamy na wierzchu.

Ostrym nożem odcinamy skórki chleba, a następnie kroimy je po przekątnych, tworząc z każdej kanapki cztery małe trójkąciki.


Komentarze