Pikantna dynia z cynamonem i jabłkiem

Pikantna dynia z cynamonem i jabłkiem

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g dyni
    • 100 g jabłka Szarej Renety 
    • 1/2 chilli 
    • 100 g cukru 
    • 1/4 szt. kory cynamonu 
    • 100 ml octu winnego 
    • 4 ziarna ziela angielskiego 
    • 5 ziaren pieprzu czarego
    • 5 ziaren kolendry 
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię umyj i obierze ze skóry. Wydrąż pestki i włóknisty miąższ. Pokrój dynię w kostkę ok. 1,5 cm. W rondelku zagotuj 100 ml wody i dodaj cukier oraz ocet. Całość zagotuj i dodaj wszystkie ziarna. Przypraw syrop jeszcze połową łyżeczki soli. Pokrój jabłka na ósemki, a papryczkę chilli na plasterki. Dodaj do syropu i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj dynię i cynamon. Przykryj całość  i pozwól, aby dynia powoli się gotowała do momentu, aż będzie chrupka (ok. 15 minut). 

Po ugotowaniu odcedź dynię z syropu i przełóż na talerz, a następnie przełóż do słoików. Pozostały syrop gotuj jeszcze do czasu odparowania połowy objętości. Aromatycznym syropem polej dynię z jabłkiem w słoiku i szczelnie zamknij. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 130˚ na 40 min celem pasteryzacji. Możesz to samo wykonać, gotując słoiki w garnku z wodą przez ok. 20 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól słoikom lekko ostygnąć. Następnie wyjmij i odwrócone do góry dnem połóż na kuchennym ręczniku, aby całkowicie ostygły i się porządnie domknęły.    


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze