Pikantna sałatka warzywna z cytrusowym dressingiem

Pikantna sałatka warzywna z cytrusowym dressingiem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 selera naciowego
    • 1 cebula czerwona
    • 1 ogórek zielony
    • 2 pomidory
    • 1/2 ostrej papryki
    • 1 grejpfrut różowy
    • 3 gałązki mięty
    • 3 gałązki bazylii
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa dokładnie umyj i przygotuj miskę na sałatkę. Młode łodygi selera naciowego pokrój w paski pod kątem i przełóż do miski. Pomidory pokrój w ćwiartki, a następnie w paski. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w paski podobnej wielkości, co pomidory. Z kolei ogórka zielonego przekrój na pół i wydrąż łyżeczką ze środka nasiona. Gdy to zrobisz, pokrój go, tak jak seler, w paski. W plasterki pokrój także ostrą paprykę. Pamiętaj o tym, by były bardzo cienkie. Zioła poszarp na małe kawałki i dodaj do krojonych warzyw w misce. 

Teraz obierz grejpfruta. Zetnij nożem całkowicie skórę wraz z białą i gorzką otoczką. Małym nożem wytnij miąższ z segmentów. Sok z grejpfruta wyciśnij do sałatki. Przypraw warzywa solą morską, cukrem brązowym oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie gotową sałatkę i wstaw na kilka minut do lodówki. Przełóż sałatkę na półmisek. Dekoruj listkami mięty, bazylii i pietruszki oraz filetami z grejpfruta. 

Do grillowanych mięs i ryb podawaj orzeźwiającą sałatkę zawsze lekko schłodzoną.


Komentarze