Pikantne cebulki w jabłkowym occie

Pikantne cebulki w jabłkowym occie

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g cebulek szalotek odmiany okrągłej 
    • 125 ml octu jabłkowego 
    • 70 g cukru 
    • 10 g imbiru 
    • 1/2 limonki 
    • 1/4 papryczki pepperoncino 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 2–3 gałązki kolendry 
    • 200 ml wody sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulki i czosnek obierz. W rondelku wstaw wodę z octem jabłkowym do zagotowania. W tym czasie obierz imbir i pokrój w plasterki. Papryczkę i czosnek pokrój w plasterki. Limonkę umyj dobrze, następnie pokrój w półplasterki i włóż do octowej zalewy razem z pokrojonymi wcześniej warzywami. Wsyp jeszcze cukier i dodaj cebulki. Gotuj powoli przez ok. 15 minut. Następnie przełóż cebulki do słoika i zalej całą zalewą. Zamknij dobrze.

Jeśli cebulki maja być przechowywane dłużej, należy je pasteryzować PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA. W innym przypadku przechowuj je w lodówce do 3 dni. Cebulki są idealne do grillowanego mięsa, szczególnie do wołowiny i wieprzowiny.


Komentarze