Pikantne polędwiczki z dorsza w białym winie, rozmarynie, czosnku i pomidorkach koktajlowych

Pikantne polędwiczki z dorsza w białym winie, rozmarynie, czosnku i pomidorkach koktajlowych

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g polędwiczek z dorsza
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
    • 2–3 suszone papryczki peperoncino
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 10–15 pomidorków koktajlowych
    • 100 ml białego wytrawnego wina
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Polędwiczki kroimy na porcje, oprószamy solą.

2

Po niecałej minucie, gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pokruszone papryczki peperoncino, bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

3

Smażymy minutę, dodajemy listki rozmarynu, wlewamy wino i trzymamy na mocnym ogniu, aż większość wina odparuje.

4

Dodajemy porcje ryby, dusimy kilka minut zmniejszając ogień. W trakcie duszenia nie mieszamy w garnku, a jedynie nim potrząsamy, by kawałki ryby się nie rozpadły. Gdy ryba dojdzie (ok. 5–7 min), podajemy.


Komentarze