Pikantny kurczak w orzeszkach ziemnych

Pikantny kurczak w orzeszkach ziemnych

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 filety z piersi z kurczaka
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • ½ szklanki orzechów ziemnych
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka octu
    • 3 pomarańcze
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • 4 strąki świeżej lub suszonej papryczki chilli (albo 2 łyżeczki chilli w proszku)
    • rukola do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso kurczaka umyj i pokrój w kostkę o boku 3 cm. Jajko wymieszaj z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj mięso. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, octem, cukrem i solą.

Rozgrzej olej na patelni, kładź na nim mięso i smaż przez ok. ½ min. Następnie wyjmij mięso i odsącz z oleju.

Wyczyść patelnię, wlej świeży olej i mocno go rozgrzej. Następnie smaż mięso, cebulę, orzechy i pokrojoną w paseczki paprykę chilli przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając.

Pomarańcze przekrój na pół w poprzek i delikatnie wydrąż z nich cały miąższ, pozostawiając tylko skórkę. Do tak przygotowanych miseczek z pomarańczy przełóż wcześniej usmażony farsz.


Komentarze