Pikle

Pikle

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 15 małych różyczek kalafiora
    • 15 małych różyczek brokuła
    • 5 łodyg selera naciowego
    • 2 średnie marchewki
    • 5 małych ostrych papryczek
    • 30 zielonych oliwek z zalewy
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 szkl. oliwy z oliwek
    • 2 łyżki pokruszonych suszonych pomidorów
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 1 łyżka ziarnistego pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka całych goździków
    • 1 łyżka soli

    Zalewa:

    • 1 szkl. octu winnego
    • 2 łyżki miodu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w słupki, a łodygi selera na kawałki długości 5 cm. Papryczki oraz różyczki kalafiora i brokuła pozostaw w całości. Przygotowane warzywa włóż do szklanej salaterki, posól i zalej zimną wodą. Salaterkę z warzywami przykryj folią i wstaw na 12 godz. do lodówki. Po tym czasie przesyp warzywa z salaterki na sito i opłucz chłodną przegotowaną wodą. Odcedzone warzywa przełóż do pustej salaterki. Dodaj oliwki, czosnek, oliwę, przyprawy i wymieszaj. Przygotuj 3-4 słoiki po 250 ml objętości. Dokładnie je wymyj i wyparz razem z zakrętkami. W przygotowanych słoikach poukładaj przyprawione warzywa. Ocet zmieszaj z miodem w garnuszku i podgrzej. Ciepłą zalewą zalej warzywa i zakręć słoiki.


Komentarze