Pikselowy torcik

Pikselowy torcik

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 4 białka
    • 5 żółtek
    • 130 g cukru
    • 100 g mąki
    • 50 g płynnego miodu
    • 3 łyżki gorącej wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • barwniki spożywcze

    Na krem:

    • 125 g mascarpone
    • 50 g miękkiego masła
    • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
    • 3/4 szkl. cukru pudru
    • barwnik spożywczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Z ilu pikseli składa się tort? Nie sposób tego policzyć! Jego przygotowanie jest jednak wbrew pozorom całkiem proste, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości. Dobra wiadomość? Nawet jeśli podczas składania tortu efekt może wydawać się wam mało spektakularny, to po przekrojeniu zwykle jest bardzo udany!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żółtka i proszek do pieczenia rozcieramy widelcem i odstawiamy.

Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie sztywna. Do ubitych białek dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż składniki się połączą.

Ciągle miksując, dodajemy mąkę.

Miód rozrabiamy z gorącą wodą i dodajemy do reszty składników.

Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części. Do każdej z części dodajemy inny barwnik spożywczy.

Porcje ciasta przelewamy kolejno do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Każdą z porcji ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy.

Kolorowe blaty ciasta układamy jeden na drugim. Na wierzchu zaznaczamy okręgi mniej więcej w takich odległościach, jaka jest grubość blatów (około 1 cm). Ostrym nożem wycinamy jednocześnie okręgi we wszystkich czterech blatach, a następnie mieszamy ze sobą poszczególne części, tworząc cztery, wielokolorowe blaty ciasta.

Mascarpone miksujemy z masłem, masłem orzechowym i cukrem pudrem. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta, składając je jeden na drugim. Pozostały krem barwimy czarnym barwnikiem (opcjonalnie) i smarujemy nim zewnętrzną stronę ciasta. Brzegi obsypujemy okruszkami pozostałymi nam po krojeniu blatów.

Schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.


Komentarze