Pilaw z suszonymi morelami

Pilaw z suszonymi morelami

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g mięsa wołowego
    • 250 g ryżu
    • ½ szklanki oliwy
    • 100 g masła
    • 2 cebule
    • 1 pomidor
    • 50 g rodzynek
    • 50 g suszonych moreli
    • listki szałwii
    • natka pietruszki
    • świeży tymianek
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso pokrój w paski i usmaż na tłuszczu. Po usmażeniu odcedź mięso z oleju i trzymaj je pod przykryciem w naczyniu.

Na tym samym tłuszczu zeszklij obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę (uważaj, żeby się nie zrumieniła). Odcedź cebulę i wyłóż ją do oddzielnego naczynia.

Ponownie na tym samym tłuszczu praż ryż, aż stanie się szklisty. Zalej go rosołem. Dodaj usmażoną cebulę, rodzynki, pokrojone w kostkę morele i drobno pokrojonego pomidora bez skórki.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj wszystko na bardzo małym ogniu, dopóki ryż nie wchłonie rosołu.

Przy użyciu małej miseczki odciskaj na talerzu ryż niczym babki z piasku. Na wierzch dodaj kawałki mięsa. Posyp całość szałwią i pietruszką.


Komentarze