Pinca dalmatyńskie ciasto wielkanocne

Pinca dalmatyńskie ciasto wielkanocne

  • 02:00
  • 8 porcji
  • 821 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mąki pszennej
    • 200 g cukru
    • 200 g masła
    • 3 żółtka
    • torebka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
    • 400 ml mleka
    • 2 torebki drożdży w proszku (liofilizowanych)
    • otarta skórka z cytryny i pomarańczy
    • 2 łyżeczki dobrego ciemnego rumu
    • jajko do smarowania ciasta i nieco brązowego cukru do posypania
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozcieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami.

2

Wlewamy stopione masło, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze wyszorowanych cytrusów, alkohol i szczyptę soli.

3

Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy, aż powstanie gładkie, twarde ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy, aż wyrośnie, podwajając swą objętość.

4

Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części, z których formujemy kule i przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia, by podrosło.

5

W każdej z kul robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.


Komentarze