Piperade à la omlet

Piperade à la omlet

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 cebule
    • ½ kg pomidorów
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • 2 papryki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka świeżych listków majeranku
    • 6 jaj
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę pokrój w cienkie talarki i na patelni podsmaż na oliwie na złoty kolor. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie pokrój ją w paski, dodaj do cebuli i smaż przez ok. 10 min na wolnym ogniu aż zmięknie. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skóry. Do warzyw na patelni dodaj pokrojone w plastry pomidory. Całość dopraw majerankiem i wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Patelnię przykryj i gotuj jeszcze wszystko ok. 20 min tak, aby wszystkie składniki utworzyły puree.

Na drugiej patelni usmaż omlet: jajka wymieszaj dokładnie ze sobą w miseczce, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wlej jajka i nie mieszając jaj, na wolnym ogniu usmaż omleta. Smaż do momentu ścięcia się jajek, nie odwracając w tym czasie omleta na druga stronę.

Gotowego omleta wyłóż na talerz. Posmaruj grubo pomidorowo-paprykowym puree i udekoruj świeżymi listkami majeranku. Podawaj od razu, krojąc na kawałki jak pizzę.

Potrawa oryginalnie powinna mieć konsystencje jajecznicy, jednak omlet z warstwą warzywnego purre jest bardziej efektowny i nadaje się nawet na wykwintną kolację.


Komentarze