Piperade z kindziukiem

Piperade z kindziukiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 8 plastrów kindziuka 
    • 3 jaja 
    • 5 pomidorków truskawkowych 
    • 1 cebula
    • 1/4 szklanki śmietany
    • 5 łyżek masła do smażenia
    • 2 kromki chleba pszennego
    • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż, stale mieszając, na 1 łyżce masła do zarumienienia. Na koniec dodaj do grzanek szczyptę suszonej bazylii i wymieszaj. Cebulę obierz, umyj, pokrój w plastry i podsmaż na 1 łyżce masła na bardzo wolnym ogniu do zeszklenia. PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE  

Plastry kindziuka podsmaż na suchej patelni (ok. 2 min), a następnie lekko przestudź i jeszcze ciepłe zwijaj w stożki. Pomidory umyj, przekrój na pół. Jaja rozbij, wlej do miski, dodaj śmietanę i dokładnie roztrzep, a następnie przypraw solą i pieprzem. 

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wlej jajka i smaż na wolnym ogniu, nie mieszaj. Gdy omlet zacznie tężeć i odchodzić od patelni, rozsmaruj 1 łyżkę masła na jego krawędziach. Masło roztopi się i wpłynie pod omlet. Potrząśnij patelnią, aby omlet nie przywierał do dna. Na wierzch połóż cebulę, zwinięte plastry kindziuka i połówki pomidorów. Przykryj patelnię pokrywką i dosmaż omlet na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia jajek. Omlet podawaj posypany grzankami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze