Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski

  • 00:20
  • 8 porcji
  • 620 kcal
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej tortowej
    • 250 ml kwaśnej śmietany
    • 100 g masła
    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 jajko
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli

    Farsz:

    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 1 szklanka mleka
    • 500 g ziemniaków (typ kulinarny C)
    • 400 g białego sera (twarogu)
    • 1 łyżka masła
    • 2 jajka
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Cudowne wiejskie danie z Biłgoraja, popularne na całej Lubelszczyźnie. Również wspaniale smakuje, gdy plastry piroga zrumienimy na patelni na maśle i podamy na ciepło.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

2

Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy.

3

Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopyścią.

4

Dodajemy roztopione masło. Dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy.

5

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut. Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem.


Komentarze

Podobne przepisy