Pizza Margherita

Pizza Margherita

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 793 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g pszennej mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
    • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 4 łyżki pasty pomidorowej (passata di pomodoro)
    • szczypta soli do doprawienia pasty pomidorowej
    • duży pęczek świeżej bazylii
    • 2 kulki sera mozzarella w zalewie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody z cukrem.

2

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże i 2 łyżki oliwy, wyrabiamy całość na gładkie, niezbyt twarde ciasto, dolewając w razie potrzeby nieco letniej wody. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Wykładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką, jeszcze raz wyrabiamy, formujemy z ciasta jedną kulę lub cztery mniejsze, które spłaszczamy dłońmi lub rozwałkowujemy na cienki placek.

4

Kładziemy ciasto na blachę wysmarowaną łyżką oliwy, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

5

Wyrośnięty placek smarujemy pastą pomidorową, zostawiając suche brzegi, posypujemy oregano, ewentualnie doprawiamy solą, skrapiamy resztą oliwy, układamy na pomidorach podarte dłonią listki bazylii (zostawiwszy nieco do dekoracji), przykrywamy plasterkami mozzarelli. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 15–20 min, aż brzegi pizzy staną się rumiane. Wyjmujemy z pieca, przybieramy świeżą bazylią, podajemy.
 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze