Pizza orkiszowa z łososiem i szpinakiem

Pizza orkiszowa z łososiem i szpinakiem

  • 02:00
  • 6 porcji
  • 430 kcal
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki orkiszowej (typ 2000)
    • 100 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 5 g świeżych drożdży
    • 1 szkl. letniej wody
    • 2 łyżki oliwy extra vergine + 1 łyżka do posmarowania ciasta
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1 łyżeczka cukru brązowego

    Dodatki:

    • 100 g wędzonego łososia
    • 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    • 150 ml passaty pomidorowej
    • 150 g parmezanu
    • 100 g mozzarelli w małych kulkach
    • garść pomidorków koktajlowych
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa extra vergine
    • tymianek lub oregano (najlepiej świeże)
    • sól morska lub himalajska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W dużej misce połącz wodę, drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20–30 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte drożdże połącz z pozostałymi składnikami na ciasto. Wyrób dokładnie i posmaruj 1 łyżką oliwy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1 godzinę). 

Pokrój drobno czosnek i zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj szpinak oraz szczyptę soli. Jeśli szpinak jest świeży, wystarczy go krótko zblanszować. Przełóż go na sitko i odciśnij sok. Natomiast szpinak mrożony podlej na patelni 1 łyżką wody i przykryj. Szpinak musi się rozmrozić i udusić. Zajmuje to ok. 5–7 minut. Jeżeli to konieczne, przełóż szpinak na sitko i też odciśnij sok.

Gotowe ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj i wyłóż na 2 blaszki wysmarowane oliwą. Ciasta posmaruj passatą, zetrzyj parmezan, wyłóż szpinak oraz połówki mozzarelli. Posyp pizzę plasterkami pomidorków. Na koniec wyłóż łososia.

Pizzę piecz w nagrzanym do 250°C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 10–12 min. Z podanego przepisu powinny powstać dwie pizze o średnicy 30 cm. Upieczoną pizzę podaj ciepłą, posypaną ziołami oraz polaną oliwą.


Komentarze