Pizza z bakłażanem

Pizza z bakłażanem

  • 00:55
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 250 g mąki
    • 150 ml ciepłej wody
    • 25 g drożdży
    • szczypta soli
    • 1 łyżka cukru

    Sos:

    • 2–3 pomidory malinowe
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 200 g sera mozzarella do pieczenia
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek do sosu
    • garść świeżej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz, oregano

    Dodatkowo:

    • 1 bakłażan
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 g parmezanu
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: pomidory obierz ze skóry, przekrój na ósemki i wydrąż pestki. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pomidory – duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE je na wolnym ogniu ok. 20 min. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Sos przełóż do miseczki i dodaj do niego jeszcze 3 łyżki oliwy, wymieszaj.

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody (nie gorącej). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałej mąki i wody. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za twarde możesz dodać troszkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min pod przykryciem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, przenieś go na wałku na blachę wyłożoną papierem i posmaruj sosem, zostawiając czyste brzegi. Pokrój bakłażana na bardzo cienkie plasterki, a ser mozzarella w kostkę lub plastry. Na pizzy ułóż ser i bakłażana, następnie polej oliwą z oliwek oraz posyp suszonym oregano. Piecz ok. 20 min w temp. 220°, aż ser się roztopi, a ciasto i bakłażan zarumienią. Bazylię umyj i osusz, parmezan zetrzyj na tarce. Przed podaniem posyp bazylią i tartym parmezanem oraz polej oliwą z oliwek do smaku.


Komentarze