Pizza z bakłażanem i kaparami

Pizza z bakłażanem i kaparami

  • 00:50
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 ml mleka
    • 350 g mąki
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli

    Dodatki:

    • 1 bakłażan
    • 1/2 żółtej papryki
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 4 łyżki kaparów
    • 4 łyżki czarnych oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g sosu pomidorowego z kartonu
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 20 ml octu balsamicznego
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Podgrzej mleko. Drożdże utrzyj z cukrem, dolej mleko i wymieszaj wszystko, dosypując ok. 50 g mąki. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15–20 minut.

2

W czasie gdy rozczyn wyrasta, pokrój warzywa. Bakłażana i pomidorki potnij w cienkie plastry, a paprykę w słupki.

3

Przygotuj sos pomidorowy, dodając do sosu z kartonu 40 ml oliwy, sól, cukier, ocet, zioła prowansalskie i zmiażdżone ząbki czosnku.

4

Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj zaczyn. Wyrób energicznie ciasto, dodając stopniowo oliwę z oliwek (w 2–3 partiach). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, możesz dodać odrobinę mąki. Przygotuj blaszkę do pieczenia pizzy (najlepiej taką specjalną z dziurkami w spodzie) i rozgrzej piekarnik do 180°C.

5

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj na 2 placki o średnicy ok. 30 cm. Możesz też rozciągnąć ciasto palcami bezpośrednio na blaszce, na której będzie piekła się pizza. Placek z ciasta posmaruj sosem. Rozsmarowany sos przykryj warzywami i posyp kaparami i oliwkami. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Brzegi upieczonej pizzy powinny być lekko złote. Podawaj pizzę na ciepło z dodatkiem świeżej rukoli i płatkami parmezanu.


Komentarze