Pizza z brzegiem

Pizza z brzegiem

  • 00:50
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 180 ml mleka
    • 350 g mąki
    • 25 g świeżych drożdży
    • 85 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sos pomidorowy:

    • 180 ml sosu pomidorowego z kartonika bez dodatków
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 ml octu balsamicznego
    • 2 łyżki suszonych ziół (bazylia, oregano)
    • sól, cukier do smaku

    Dodatki:

    • 400 g dobrej kiełbasy grubości do 3 cm
    • 2 pieczarki
    • 1/2 żółtej papryki
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 100 g zielonych oliwek
    • kilka gałązek świeżego tymianku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże utrzyj z cukrem i rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 10–15 minut.

2

Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki posól i powoli dolewając oliwę, wyrób ciasto. Wyrobione ciasto włóż do miski, niech czeka na przygotowanie składników. Warzywa pokrój na plasterki lub słupki. Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój na kawałki długości 7–8 cm.

3

Sos pomidorowy wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, octem i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj oliwki.

4

Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na placki. Powinny być one nieco większe od blaszki. Ułóż placki na blaszkach. Kiełbaski ułóż na cieście, pozostawiając od brzegu tyle miejsca, by swobodnie móc zawinać w nie kiełbasę.

5

Owiń kiełbasę brzegiem. 

6

Zawinięte z kiełbasą ciasto ponacinaj w odstępach co 4 cm. Przecięte w ten sposób kiełbaski odwróć i postaw na sztorc.

7

Posmaruj środek pizzy sosem i wypełnij dodatkami, po czym wstaw pizzę do nagrzanego do 190° piekarnika na ok. 20 minut.

 


Komentarze