Pizza z karczochami

Pizza z karczochami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 125 g mąki
    • 75–100 ml ciepłej wody
    • 15 g drożdży
    • 2 łyżki masła
    • szczypta soli
    • szczypta cukru

    Dodatkowo:

    • 100 g boczku
    • 1 karczoch
    • 100 g pieczarek
    • 1 łyżka sera parmezan
    • 100 g sera mozzarella
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: czosnek posiekaj drobno, wymieszaj w miseczce z oliwą i koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody (nie gorącej). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodaj do mąki, wlej pozostałą ilość wody i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za twarde, możesz dodać troszkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Oczyść karczocha: przygotuj miskę z wodą, wciśnij do niej sok z 1 cytryny, oczyść karczocha jak najdokładniej z wierzchnich suchych liści, zostawiając jego wnętrze. Następnie odetnij 1 cm od nasady warzywa i przekrój go na pół. Aby karczoch nie ściemniał, włóż go do miski z cytryną, po chwili wyjmij go i wytnij ze środka zdrewniałe części. Następnie pokrój na mniejsze kawałki – najsmaczniejsze jest serce karczocha, czyli jego wnętrze.

Ser mozzarella pokrój w kostkę lub plastry. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, przenieś go na wałku na blachę wyłożoną papierem. Następnie posmaruj sosem z czosnkiem i koncentratem, zostawiając czyste brzegi. Na pizzy ułóż ser, plasterki pieczarek, boczek i kawałki karczocha, a następnie posyp suszonym oregano.

Pizzę piecz przez ok. 20 min w temp. 220°, do momentu aż ser się roztopi, a ciasto i karczoch zarumienią. Bazylię umyj i osusz, parmezan zetrzyj na tarce. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i tartym parmezanem. Możesz tez polać oliwą z oliwek do smaku.


Komentarze