Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 dag drożdży
    • szczypta soli
    • 1 szklanka cukru
    • 1 paczka cukru waniliowego
    • 1 szklanka mleka
    • 1 kostka margaryny
    • 1/2 kg mąki krupczatki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Drożdże rozetrzeć w misce z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, poczekać chwilę, aby puściły sok. W tym czasie stopić margarynę, zalać zimnym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Dodać do drożdży pozostałe produkty (bez oleju), wymieszać drewnianą łyżką, dodać chłodne mleko z margaryną, zamieszać łyżką, aby produkty się połączyły w jednolitą masę (ciasto powinno być luźne), na końcu dodać olej i całość jeszcze raz zamieszać.

Przelać na dobrze natłuszczoną blachę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 12 godz. Jest to baza do dowolnego wykończenia.

Można do ciasta (przed wylaniem na blachę) dodać obtoczone w mące rodzynki, ciasto posypać kruszonką (margaryna, cukier, mąka i ja dodaję trochę proszku do pieczenia, aby kruszonka nie była twarda - proporcje takie, aby powstało kruszące się ciasto), można na cieście położyć dowolny owoc (śliwki, agrest, rabarbar, jabłka pokrojone na cząstki itp.) i posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 min.


Komentarze