Placek jogurtowy z wiśniami

Placek jogurtowy z wiśniami

  • 00:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g wiśni 
    • 250 g mąki 
    • 4 jajka 
    • 300 g naturalnego jogurtu typ grecki 
    • 1/2 cytryny 
    • 95 g cukru pudru 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • 50 ml mleka kondensowanego słodzonego 
    • 10 g masła do smarowania blachy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W szerokiej misce ubij całe jajka z cukrem pudrem (75 g) na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i otartą skórkę. Do ubitej masy dodaj jogurt i lekko wymieszaj łyżką. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia oraz cynamon. Powoli wymieszaj składniki ciasta. 

Wiśnie umyj i wydryluj pestki. Idealnie w tej roli sprawdzi się mały widelczyk lub agrafka, którą łatwo wyjmuje się pestki. Rozgrzej piekarnik do temp. 170° z funkcją termoobiegu. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją delikatnie masłem. Przelej ciasto jogurtowe, a na wierzchu poukładaj wiśnie. Następnie polej jeszcze wierzch mlekiem skondensowanym. Dzięki temu w trakcie pieczenia powstanie chrupiącą skórka karmelowa. Wstaw ciasto do pieczenia na ok. 40–45 min. 

Pod koniec przewidzianego czasu otwórz piekarnik i wbij patyczek kuchenny w środek ciasta. Jeśli będzie suchy na końcu, to znaczy, że placek jest wypieczony. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Zdejmij obręcz z ciasta i pokrój je na kawałki. Przełóż porcje na talerzyki i udekoruj cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze