Placek królewski

Placek królewski

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto kruche:

    • 3 1/2 szklanki mąki
    • 1 margaryna
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki miodu z czubkiem
    • 2 jajka
    • 2 płaskie łyżeczki sody
    • 1 łyżka śmietany

    Biszkopt:

    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 3 szklanki mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 margaryna
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • cukier waniliowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki.

Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia – upiec.

Krem: odlać trochę mleka do rozprowadzenia mąki, resztę mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mleko wymieszane z mąką i cały czas mieszać do zagotowania.

Gorącym kremem przełożyć placki w kolejności: kruche ciasto, połowa kremu, biszkopt, reszta kremu, kruche ciasto. Wierzch polać polewą czekoladową.


Komentarze