Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Składniki na gulasz:

    • 0,5 kg wołowiny
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duża cebula
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oleju
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • 2 łyżki mąki
    • śmietana 18%
    • pół łyżeczki ostrej papryki
    • 1 czerwona papryka

    Placki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
    • łyżeczka soli

    Dodatkowo:

    • kawałek żółtego sera
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia, w razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.

Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę, trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.


Komentarze