Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g zielonych jabłek
    • 100 g masła
    • 270 g mąki
    • 1 jajko
    • 30 g cukru pudru
    • 100 g dżemu morelowego
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Schłodzone masło wkrój do mąki. Rozetrzyj oba składniki w palcach na wiórki. Dodaj jajko, sól i cukier waniliowy. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię i schowaj do lodówki.

Przygotuj jabłka: umyj je, ale nie obieraj ze skórki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ćwiartki pokrój na cieńsze plasterki.

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Spód formy do pieczenia posmaruj masłem, boki pozostaw suche (nie będą się one zsuwać po krawędzi formy w czasie pieczenia). Rozwałkowany płat ciasta przenieś do formy i dokładnie rozłóż. Wystające końcówki ciasta przytnij równo do krawędzi formy. Spód ciasta nakłuj widelcem.

Plasterki jabłek ułóż na cieście w taki sposób, by częściowo zachodziły na siebie i posyp cukrem pudrem. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180° na ok. 45 min. Zaraz po upieczeniu cały placek posmaruj z wierzchu dość obficie dżemem morelowym. Podawaj jeszcze ciepły z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze