Placek z jabłkami i orzechami włoskimi

Placek z jabłkami i orzechami włoskimi

  • 01:15
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg jabłek
    • 1 szkl. orzechów włoskich
    • 4 jajka
    • 4 łyżki oleju
    • 1 i 1/2 szkl. mąki
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody

    Dodatkowo:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki do przygotowania foremki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jabłka umyj i pokrój w grubą kostkę, odrzucając gniazda nasienne. Pokrojone jabłka wymieszaj z orzechami i cukrem. Odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj foremkę: posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Rozgrzej też piekarnik do 180°.

2

Po piętnastu minutach do jabłek wbij jajka i wlej olej. Wymieszaj łyżką, nie musi być bardzo dokładnie.

3

Wymieszaj mąkę z proszkiem i wsyp do masy jabłkowej. Ponownie wymieszaj masę. Kiedy cała mąkę wchłonie sok z jabłek, jajek i oleju, wylej masę do wcześniej przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

4

Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze