Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

  • 01:30
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Spód:

    • 250 g mąki pszennej
    • 60 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Nadzienie:

    • 1 kg rabarbaru
    • 40 g cukru kryształu
    • 20 g tartej bułki
    • 20 g zmielonych orzechów włoskich

    Beza:

    • 2 białka
    • 50 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj i obierz rabarbar. Pokrój w kostkę i wsyp do szklanej miski. Zasyp cukrem, przykryj i schowaj na godzinę do lodówki. W tym czasie wyłóż na stolnicę schłodzone masło i przysyp je mąką. Posiekaj dużym nożem. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, 2 żółtka i śmietanę. Zagniataj ciasto, aż przestanie się lepić do stolnicy. Odkrój 1/5 część ciasta, zawiń w folię i schowaj do lodówki.

Nagrzej piekarnik do temp. 180°. Blaszkę 30/40 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj w niej pozostałą część ciasta tak, żeby miało lekko podniesione brzegi. Rozwałkowany spód nakłuj na całej powierzchni widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 min. Spód powinien być lekko złocisty.

Wyciągnij rabarbar z lodówki i odcedź na sitku. Na podpieczonym spodzie rozsyp bułkę tartą i zmielone orzechy, na wierzchu rozłóż odsączony rabarbar.

W wysokiej misce zacznij ubijać białka, pod koniec ubijania dodaj 50 g cukru pudru. Od razu wyłóż na przygotowany spód z rabarbarem. Wyciągnij kawałek ciasta z lodówki i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami z ciasta posyp bezę. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180° jeszcze przez ok. 30 min. Beza powinna stać się lekko złota.

Upieczony placek wyciągnij z piekarnika, żeby uniknąć przypalenia bezy. Wystudzony placek posyp cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze