Placek z warzywami

Placek z warzywami

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g sera lazur
    • 4 duże cebule
    • 25 zielonych oliwek
    • 3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
    • 1 łyżka masła
    • 300 g mąki
    • 25 g drożdży
    • 70 ml mleka
    • 125 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka cukru
    • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Podgrzej mleko. W misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i dolej podgrzane mleko. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. W tym czasie obierz i przekrój cebulę na pół. Połówki cebuli pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie podduś krótko na maśle. Dosyp soli i pieprzu do smaku.

Nagrzej piekarnik do temp. 200°. Pokrusz ser. Do wyrośniętych drożdży wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i przestanie się przyklejać. Formę do pieczenia posmaruj cienko oliwą i rozciągnij w niej palcami ciasto. Na cieście rozsyp pokruszony ser, przykryj go podduszoną cebulą. Na cebuli rozłóż oliwki i ziarenka zielonego pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 min w temp. 200°, aż brzegi ciasta zaczną wyraźnie odstawać od formy. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. Placek podawaj na ciepło.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze