Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jaja
    • 2 szklanki mąki
    • 1 masło roślinne
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka cukru
    • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
    • ok. 1/2 kg śliwek węgierek

    Dodatkowo na kruszonkę:

    • niewielka ilość mąki
    • cukier
    • margaryna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone (ale przestudzone) masło. Wymieszać delikatnie, aż powstanie jednolita masa. Dużą prostokątną formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać do niej masę.

Umyte, przekrojone na połówki śliwki układać na całym cieście grzbietem do dołu. Przygotować kruszonkę i posypać nią placek. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45–50 minut w 180 stopniach.


Komentarze