Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto kruche:

    • 250 g mąki tortowej
    • 110 g masła
    • 100 g cukru brązowego lub białego
    • 1 jajko
    • 1/4 laski wanilii lub 1 op. cukru  wanilinowego
    • skórka otarta z 1/4 cytryny

    Masa migdałowa:

    • 500 g dużych śliwek (polecamy odmiany: Dąbrowicka, Wiktoria)
    • 100 g mielonych migdałów
    • 80 g cukru
    • 30 g mąki pszennej
    • 30 g masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Glazura dekoracyjna:

    • 80 g dżemu morelowego
    • 20 g cukru 
    • sok z 1/2 cytryny
    • 25 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj kruche ciasto: w misce rozmieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilią (jeśli używasz prawdziwej wanilii, rozetnij laskę na pół, wyskrob nożem ziarna ze środka i dodaj je do masła). Cytrynę umyj, sparz i obierz nożykiem do warzyw jeden plasterek skórki. Posiekaj skórkę z cytryny i dodaj do masła. Do miski wsyp mąkę, wymieszaj ręką, a potem rozetrzyj masło z mąką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Uformuj kulę z kruchego ciasta, owiń ją folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na 30 min.

Rozwałkuj kruche ciasto (powinno być zimne). W miarę potrzeby podsypuj mąką, jeśli ciasto klei się do deski lub wałka. Przełóż nawinięte na wałek ciasto i wypełnij nim suchą formę to tarty lub tortownicę. Dociśnij ciasto do formy i uformuj 2-3 cm rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do nagrzanego do temp. 180⁰ piekarnika z termoobiegiem na 25 min. Upieczony kruchy spód wyjmij z piekarnik i schłodź.

Śliwki umyj i wypestkuj, każdą połówkę przekrój jeszcze na pół (ćwiartki wyglądają bardzo efektownie na cieście).

Przygotuj masę migdałową: do miski włóż masło, wsyp cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały, wymieszaj. Wbij jajka, dosyp szczyptę soli i ubij mikserem na puszystą masę.

Nałóż masę migdałową na upieczony, schłodzony spód. Na dokładnie rozsmarowanej masie ułóż ćwiartki śliwek. Posyp 1 łyżką cukru i cynamonem. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 170⁰ na 45 min. Upieczone ciasto wyjmij z formy i odstaw do słodzenia.

W rondelku podgrzej konfiturę morelową z wodą i cukrem, przypraw sokiem z cytryny.
Przy pomocy pędzelka polewaj śliwki na placku gorącą glazurą morelową. Sprawi to, że placek będzie nie tylko efektownie wyglądał, ale i świetnie smakował dzięki połączeniu smaków śliwek, cynamonu i morelowej konfitury.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze