Placki ananasowe z cukrem ananasowym

Placki ananasowe z cukrem ananasowym

  • 02:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3/4 ananasa
    • 3 jajka
    • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
    • 50 g mąki z ciecierzycy
    • 150 g mąki ryżowej
    • 50 g babki płesznik
    • 150 ml mleka sojowego
    • 20 g oleju kokosowego
    • 100 g cukru brązowego
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2-3 gałązki mięty do dekoracji

    Cukier ananasowy:

    • 150 g cukru brązowego
    • 100 ml wody
    • 1/4 ananasa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondelku zagotuj brązowy cukier (100 g) i wodę na syrop. Gotuj przez ok. 10 minut, aby syrop lekko się zredukował. Ananasa obierz i wytnij środek. Pokrój w ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokrój w plasterki. Pokrojone plasterki przełóż do syropu i gotuj przez kolejne 10 minut.

2

Przełóż ananasa na pergamin i wstaw na blaszce do piekarnika na suszenie – ok. 80°C przez 2 godziny. Wyjmij ananasa i przełóż do blendera. Wsyp pozostały brązowy cukier (50 g) i zmiksuj. Ananas idealnie połączy się z cukrem. Przełóż ananasa z cukrem na nowy pergamin i odstaw w ciepłe miejsce do osuszenia.

3

Pozostałe obrane części ananasa pokrój w kostkę. Połowę przełóż do miski, w której przygotujesz ciasto. Drugą połowę odłóż. Dodasz ją do placków podczas smażenia. Do miski dodaj mleko i zmiksuj blenderem na puree. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski, a białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru. Do ciasta na placki dodaj teraz cukier, cynamon, babkę płesznik, mąki i proszek do pieczenia.

4

Całość wymieszaj i dopiero teraz dodaj pianę z białek w trzech częściach. Za każdym razem mieszaj delikatnie ciasto.

5

Rozgrzej patelnię lub płytę do placków. Posmaruj ją olejem kokosowym i nałóż placki łyżką. Na każdy placek wyłóż łyżeczkę pokrojonego ananasa. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż placki na półmisek i posyp cukrem ananasowym. Na koniec udekoruj miętą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze