Placki beskidzkie

Placki beskidzkie

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 papryka
    • 200 g boczku wędzonego
    • 2 cebule
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 jajka
    • 250 g smalcu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach, tak aby powstała masa. Dodaj sok z cytryny, 2 jajka i zamieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Paprykę i boczek pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym smalcu. Przełóż paprykę z boczkiem na talerzyk. Pokrój cebulę w kostkę i na tym samym tłuszczu usmaż cebulę. Usmażone warzywa i boczek wymieszaj z masą ziemniaczaną. Na rozgrzanym smalcu smaż z obu stron placki o średnicy ok. 10 cm. Zrumienione podawaj ze śmietaną lub kiszonym ogórkiem.


Komentarze