Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Placki:

    • 2-3 cukinie
    • 2 jajka
    • mąka
    • olej do smażenia

    Sos:

    • jogurt naturalny
    • czosnek granulowany
    • 2-3 ząbki czosnku świeżego
    • twaróg w kostce lub twarożek wiejski
    • sól
    • pieprz do smaku
    • garstka ziół prowansalskich
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinie obieramy ze skórki (jak są bardzo młode, to nie trzeba) i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilkę. Mieszamy z rozmąconymi jajkami i mąką (mąki dodajemy tyle, aby powstałe ciasto miało konsystencję podobną jak na packi ziemniaczane). Doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym i/lub ziołami prowansalskimi.

Smażąc z tak przygotowanego ciasta niewielkie placki, przygotowujemy równocześnie do nich sos. Rozgniatamy czosnek z solą i ucieramy na gładką papkę na desce. Mieszamy go z jogurtem i twarożkiem (wiejskim lub pokruszonym drobno twarogiem z kostki).

Ilość sera i jogurtu jest właściwie dowolna i zależy od stopnia płynności jednego i drugiego składnika – tak, aby otrzymana konsystencja była jak dla sosu.

Usmażone placuszki polewać sosem.


Komentarze