Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    Placek:

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • 2 łyżki mąki
    • żółty ser do posypania wg uznania
    • olej do smażenia (ok. 1 łyżka oleju na 1 placek)
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • 1/2 kg wołowiny
    • 1 papryka
    • 2 łyżki oleju
    • 2 szkl. wody
    • 2 łyżki mąki
    • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, listek laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 10 min). Następnie przełóż mięso do garnka i zalej wodą. Przypraw pieprzem, papryką, listkiem laurowym (nie sól) i podgotuj. Po 10 min dodaj sól i gotuj dalej, aż mięso będzie bardzo miękkie.

W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w talarki. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez ok. 15 min.

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, rozprowadź ciepłym wywarem i wlej do gulaszu. Całość zagotuj.

Przygotuj placki: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj 1 jajko, mąkę, sól i posiekaną cebulkę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na rumiano z obu stron duże placki. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.

Wyłóż placki na talerze, polej je gulaszem i złóż na pół. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.


Komentarze