Placki z batatów z tatarem z łososia i twarożkiem

Placki z batatów z tatarem z łososia i twarożkiem

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży batat
    • 1 cebula
    • 1 mała marchewka
    • 2 łyżki mąki gryczanej
    • 2 łyżki mleka
    • 1 jajko
    • sól, pieprz, papryka do smaku

    Dodatki:

    • 100 g twarożku
    • 1/4 cebuli drobno posiekana
    • 100 g jogurtu
    • 100 g wędzonego łososia
    • sok z 1/4 cytryny
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Dokładnie umyj i obierz batata, cebulę i marchewkę.

2

 Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3

Do startych warzyw dodaj mąkę, mleko, jajko i przyprawy. 
 

4

Porcje masy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po 20 minutach przewróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5–10 minut.

5

Twarożek wymieszaj dokładnie z jogurtem. Łososia bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i pieprzem. 

6

Upieczone placki podaj na gorąco z twarożkiem i tatarem z łososia.


Komentarze