Placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii i ziemniaków

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 35 dag cukinii
    • 35 dag ziemniaków
    • 15 dag cebuli
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • przyprawa w płynie maggi
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, przyprawę w płynie, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać na ciepło.


Komentarze