Placki z cukinii z fetą, miętą i sosem jogurtowym

Placki z cukinii z fetą, miętą i sosem jogurtowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 395 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cukinie
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g sera typu feta
    • 3-4 łyżki mąki 
    • 1 jajko
    • 1 pęczek świeżej mięty
    • sól
    • olej roślinny do smażenia 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cukinie z obciętymi końcami ścieramy na tarce bez obierania ze skórki, solimy i odstawiamy na 30 min.

2

Dokładnie odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy pokruszony ser.

3

Następnie dodajemy posiekaną miętę i czosnek.

4

 Wbijamy jajko i dodajemy tyle mąki, by powstało ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

5

Łyżką kładziemy je na rozgrzany na patelni olej, formujemy placki i smażymy z obu stron na złoto; po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jogurt mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem, solimy do smaku, podajemy z plackami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze