Placki z dyni z paprykowym chutneyem

Placki z dyni z paprykowym chutneyem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g obranej dyni 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 duże jajko 
    • 70 g mąki pszennej 
    • 2 łyżki oliwy z oliwek 
    • olej do smażenia 
    • przyprawy: sól, pieprz, curry do smaku 

    Chutney: 

    • 1 kg papryki 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 60 g cukru 
    • 20 ml oliwy z oliwek 
    • 50 ml octu balsamicznego 
    • 30 ml octu jabłkowego 
    • 1/2 łyżeczki suszonej chilli 
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Paprykę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Kiedy skórka na papryce mocno się przypiecze, wyciągnij ją z piekarnika i przełóż do półmiska. Zakryj półmisek szczelnie folią i odstaw do wystygnięcia.

2

Przestudzoną paprykę obierz ze skóry. Wyrzuć gniazda nasienne. Miąższ wraz z powstałym podczas pieczenia sosem zmiksuj w blenderze. W garnuszku rozgrzej 20 ml oliwy i wrzuć cynamon, chilli, posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj zmiksowaną paprykę i cukier. Gotuj przez 15 min, następnie dodaj ocet jabłkowy i balsamiczny. Gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania właściwej konsystencji. Gorący chutney można zamknąć w wyparzonych słoiczkach.

3

Dynię zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj z oliwą i jajkiem. Dodaj mąkę, przyprawy i zmiażdżony czosnek.

4

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju do smażenia. Na rozgrzany olej kładź łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z wcześniej przygotowanym chutneyem.
 


Komentarze