Placki z jabłkami

Placki z jabłkami

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 dag mąki
    • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
    • 3 jajka
    • 4 nieduże jabłka (papierówki)
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru pudru (plus cukier do posypania)
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na chwilę.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na niezbyt grube krążki. Na patelni rozgrzewamy olej tak, by smażące się na nim placki unosiły się swobodnie. Do ciasta wkładamy krążki jabłka najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Komentarze