Placki z jabłkami

Placki z jabłkami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 jabłek
    • 1 szkl. mąki
    • 0,8 szkl. mleka
    • 1 jajko
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • sok z 1 cytryny
    • kilka łyżek oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłka umyj, obierz ze skóry, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry średniej wielkości. Następnie skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko i łyżeczkę cukru waniliowego. Całość zmiksuj na gładką masę. Odstaw, aby ciasto odpoczęło (ok. 20 min). Po tym czasie ponownie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, zanurz plastry jabłek w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż na rumiano, z każdej strony ok. 5 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze